Een sprankelend 2018 gewenst

…maar eerst een terugblik op 2017, want het was zo’n fijn, productief, druk en leuk jaar met een aantal flinke mijlpalen.

Mijn papa is een…

Avontuur, fantasie, papa's, samen spelen

Mijn papa is een… tekst en tekeningen Marieke van Ditshuizen, De vier windstreken 2017

Het jaar begon goed met het verschijnen van mijn tiende prentenboek,

Mijn papa is een…

In dit prentenboek op rijm neemt papa zijn kinderen mee op avontuur. Wat thuis begint eindigt steeds in fantasievolle belevenissen.

Uit de recensies:

“Dit prentenboek is er in geslaagd om helemaal vanuit de beleving van een kind het verhaal te vertellen. Het zal het jonge kind zeker aanspreken. Ideaal om de kinderen kennis te laten maken het ritme van rijmen, zinnen af te laten maken en wie weet wel een nieuwe rijm zin toe te voegen aan het verhaal.” https://klasvanjuflinda.nl/recensies/prentenboeken/19557/review-papa-is/

“Heerlijk boek dat je met een brede glimlach dichtslaat”. http://www.leestafel.info/marieke-van-ditshuizen

Ik denk mezelf een tijger

Gedichten, poëzie, dromen, de wereld ontdekken

Ik denk mezelf een tijger, met gedichten van Mieke van Hooft, Clavis 2017

Nadat ik in 2016 genomineerd was voor de Key-colours award van Clavis, ging het heel snel met de publicatie van Ik denk mezelf een tijger. Uitgeverij Clavis vroeg Mieke van Hooft om gedichten te schrijven bij mijn tekeningen en in de lente ging ‘Ik denk mezelf een tijger’ naar de drukker. Op 15 juli was de feestelijke boekpresentatie in de Amsterdamse Boekhandel en kon ik het eerste exemplaar aan mijn dochter Nova overhandigen, de inspiratiebron voor de tekeningen.

In januari verschijnt de Italiaanse vertaling!

Uit de recensies:

“Elk gedichtje is opgenomen in een, over twee pagina’s verdeelde, prachtige, sfeervolle afbeelding in warme, heldere tinten. Illustraties en tekst zijn buitengewoon goed op elkaar afgestemd”.

 “Een aanwinst voor iedere poëzie-collectie”. http://www.boekenopschool.nl 

Kunstenaar in de klas

19237964_10154534783626502_3475972459980823605_o

foto: Patricia Nauta

Eind mei kreeg ik mijn diploma voor de post-HBO opleiding Beroepskunstenaars in de klas (BIK). Het was zo inspirerend en leuk om weer ‘naar school’ te gaan, nieuwe mensen te leren kennen en iets nieuws te leren. Nu kan ik aan de slag om kunsteducatie op scholen te geven.

Wil je me boeken voor één- of een serie kunstlessen? Klik hiervoor meer informatie en een impressie van de mogelijkheden, of stuur me een mail om te overleggen:

post@mariekevanditshuizen.nl 

Watervlinders

WatervlindersIn Augustus verscheen bij  uitgeverij Holland het eerste deel van een nieuwe serie van Ellen Stoop: ‘Watervlinders’. Het is mijn eerste boek bij deze uitgever en ook mijn eerste 7+ boek. Dat smaakt naar meer! Inmiddels zijn de illustraties voor deel 2 gemaakt. In april verschijnt: Snoek op schoonspringen.

Uit de recensies:

“Erg leuk om te lezen en niet alleen voor zwemmers/zwemsters! De kleurrijke illustraties vullen het verhaal heel goed aan en maken soms ook duidelijk wat er met een bepaalde zwemslag bedoeld wordt.” http://biebmiepje.nl/2017/11/27/3x-kinderboeken-over-doorzetters/ 

“Een heerlijk verhaal waarin met name meiden zichzelf zullen herkennen. Leuk leesboek voor kinderen vanaf ca. 7 jaar.” – nbd biblion

Monstermoe

CV_9789044830385.inddMonstermoe verscheen in augustus bij Clavis  en sloot mooi aan bij de kinderboekenweek met het thema ‘Griezelen’. Kijk hier voor een sneakpreview.

Tijdens de kinderboekenweek heb ik op vele scholen voorgelezen en zijn er nachtlampjes gemaakt, zodat de kinderen altijd kunnen zien waar de monsters in hun kamer zich ophouden, om ze goed te kunnen verjagen natuurlijk én net zo stoer te zijn als Kaatje.

Monstermoe word vertaald naar het Chinees.

Een illustrator en/of schrijver in de klas? Tijdens de voorleesdagen van 24 januari t/m 3 februari ben ik ook weer te boeken via de Schrijverscentrale.

Uit de recensies:

“De tekeningen in het boek zijn van schitterende kwaliteit. Heel kinderlijk en ondanks dat het verhaal zich grotendeels in het donker afspeelt toch heel kleurrijk.”

“Monster Moe’ is een verrassend boek met een verrassend einde. Prima geschikt om voor te lezen voor het slapen gaan en de angsten van je kind bespreekbaar te maken.”  https://lettersenspetters.wordpress.com/2017/09/27/kinderboekenweek-tip-monster-moe/

2018 komt eraan! 

bij1Met grootse plannen waar ik helaas nog niet veel over kwijt kan, behalve een schetsje hier en daar. Ik kan wel melden dat er een nieuw prentenboek aan zit te komen, dat ik werk aan een non-fictie boek én dat ik tekeningen maak die geïnspireerd zijn op mijn zoontje, want behalve dat hij gewoon supergrappig is, moet er voor hem natuurlijk ook een boek komen :-)

Keep you posted!

Cursussen in 2018 

9 januari start een nieuwe basiscursus kinderboekillustratie en er zijn nog een paar plekjes vrij! Als je mee wilt doen, kun je mailen naar post@mariekevanditshuizen.nl. Kijk bij ‘cursussen’  voor meer informatie.

Het cursusaanbod voor 2018 is:

  • 9 januari: basiscursus kinderboekillustratie, 10 wekenbij3
  • 3 & 17 maart: mini-cursus kinderboek illustreren 1 óf 2 dagen
  • 3 april: basiscursus kinderboekillustratie, 10 weken
  • 11 september: basiscursus kinderboekillustratie, 10 weken

Als er veel vraag is naar de mini-cursus plan ik er in de zomer en/of het najaar nog meer.

Vrolijke feestdagen en een kleurrijk nieuwjaar! 
ballenbad

Marieke van Ditshuizen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s