Virusvrij nieuws (maar hopelijk wel aanstekelijk :)

Bigikaiman_2

Eindelijk mag ik het van de daken zingen: het muziekboek met liedjes uit de hele wereld verschijnt september 2020 bij Querido.

In de zomer van 2018 kwam ik op het idee om een boek te maken van de internationale liedjes die onder begeleiding van Aslan Muziekcentrum gezongen werden in mijn koor en op de school van mijn kinderen. Ik wilde graag iets maken dat echt bijdraagt aan de maatschappij. Aan de ene kant woedde de diversiteitsdiscussie in kinderboekenland en aan de andere kant woei er een intolerante rechtse wind door het land. Een boek met internationale kinderliedjes viert de rijkdom en diversiteit van muziek, taal verschillende culturen en overstijgt daarmee grenzen. Ook had ik grote behoefte aan een vrij project dat inhoudelijk- én artistiek een uitdaging was. Ik vroeg subsidie aan bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en tot mijn grote verrassing kreeg ik deze. Dit gaf me de ruimte om onderzoek te doen naar de achtergrond van de liedjes en te experimenteren met mijn stijl en techniek. Zo kwam ik bijvoorbeeld tot de ontdekking dat het werken met de drie primaire kleuren een bijzonder en gelaagd effect geeft. Het hele boek is gemaakt met de drie primaire kleuren gepigmenteerde inkt (en een beetje witte gouache).

Aslan Muziekcentrum heeft als doel alle kinderen met hun (groot)ouders aan het zingen te krijgen, en zij wilden graag meewerken aan dit boek.

Omslag Zing zing_lowres

Omslag Zing zing, zing de wereld rond, verschijnt september 2020 bij Querido

We kozen 11 liedjes in talen uit alle werelddelen – van Maori tot Iroquoi (Canada) en van Indiaas tot Surinaams – die door kinderen makkelijk gezongen kunnen worden. Muzikant en Aslan-docent Thijs Kammer schreef speciaal voor het boek arrangementen, bespeelde bijna alle instrumenten zelf en liet kinderen ze inzingen. Griffelwinnende schrijver Jef Aerts heeft er op een fantastievolle, poëtische en grappige manier verhalen bij geschreven waardoor de tekeningen en liedjes opgetild en samensmeed worden. Dit allemaal onder betrokken en zorgvuldige begeleiding van Querido redacteur Dik Zweekhorst.

Ik ben zo trots dat dit prachtige en rijke geheel van illustraties, verhalen en muziek er nu echt komt. Het wordt een bijzonder boek waarmee kinderen kunnen zingen, luisteren, kijken, reizen, bij weg kunnen dromen en in kunnen verdwalen. 

Nu er voorlopig minder in het echt gereisd zal worden, is er een nóg grotere reden om boeken te maken en (voor) te lezen die je meevoeren naar andere werelden.

Hopelijk kan ik hier binnenkort een voorproefje laten zien en horen. Had ik al gezegd dat het er in september echt is?

Houdt moed allemaal en zing! Zing de wereld rond.

Beberom1

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s