Virusvrij nieuws, maar hopelijk wel aanstekelijk :-)

Omslag Zing zing_lowres

Omslag Zing zing, zing de wereld rond, verschijnt september 2020 bij Querido

Eindelijk mag ik het van de daken zingen: het muziekboek met liedjes uit de hele wereld verschijnt 8 september 2020 bij Querido.

In de zomer van 2018 kwam ik op het idee om een boek te maken van de internationale liedjes die onder begeleiding van Aslan Muziekcentrum gezongen werden in mijn koor en op de school van mijn kinderen. Het fascineerde me dat andere talen en culturen ineens veel dichterbij komen als je samen zingt en ik wilde meer weten over de herkomst van liedjes. Ook de diversiteitsdiscussie in kinderboekenland greep me aan.  En daarnaast wilde ik gewoon heel graag een vrij project doen dat inhoudelijk- én artistiek een uitdaging was. 90917710_2875276289198452_5063878841278136320_n

Ik vroeg subsidie aan bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en tot mijn grote verrassing kreeg ik deze. Dit gaf me de ruimte om onderzoek te doen naar de achtergrond van de liedjes en te experimenteren met mijn stijl en techniek. Zo kwam ik bijvoorbeeld tot de ontdekking dat het werken met de drie primaire kleuren een bijzonder en gelaagd effect geeft. Het hele boek is gemaakt met drie primaire kleuren gepigmenteerde inkt (en een beetje witte gouache).

Aslan Muziekcentrum heeft als doel alle kinderen met hun (groot)ouders aan het zingen te krijgen, en zij wilden graag meewerken aan dit boek. Roosje Blenckers van Aslan en ik kozen samen 11 liedjes in talen uit alle werelddelen – van Maori tot Iroquoi (Canada) en van Indiaas tot Surinaams – die door kinderen makkelijk gezongen kunnen worden.

Muzikant en Aslan-docent Thijs Kammer schreef speciaal voor het boek arrangementen, bespeelde bijna alle instrumenten zelf en liet kinderen ze inzingen. Per liedje heb ik twee spreads met illustraties gemaakt; op de eerste staat het lied en op de tweede een verhaal. Met de illustraties heb ik geprobeerd de emoties, sfeer en achtergrond van het verhaal te vatten.

Griffelwinnende schrijver Jef Aerts heeft er op fantastievolle, poëtische en grappige manier verhalen bij geschreven. Door deze bijzondere constructie worden liedjes, tekeningen en verhalen opgetild en samengesmeed waardoor het één geheel is geworden. Dit allemaal onder betrokken en zorgvuldige begeleiding van Querido redacteur Dik Zweekhorst.

‘Zing zing, zing de wereld rond’ viert de rijkdom en diversiteit van verschillende culturen. Dat willen we laten zien en horen met dit boek. Ik ben zo trots dat dit prachtige en rijke geheel van illustraties, verhalen en muziek er nu echt komt. Het is een bijzonder boek waarmee kinderen kunnen zingen, luisteren, kijken, reizen, bij weg kunnen dromen en in kunnen verdwalen. 

Vanaf 8 september kun je ‘Zing zing, zing de wereld rond’ (online) bij je lokale boekwinkel kopen, in de webwinkel van Aslan, of reserveer hier nu alvast een exemplaar. Op Social Media tel ik af tot het boek er is met posts over de totstandkoming van het boek en het maakproces. Volg het op Facebook, Instagram en LinkedIn

Houd moed allemaal en zing! Zing de wereld rond.

**’Zing zing, zing de wereld rond’ staat op de shortlist van de World Illustration Awards 2020!  In oktober wordt de winnaar bekend gemaakt**

BW_Zing Zing_210 x 260.indd

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s